Vështrime

Bisedimet e lumtura pro rritjes së Kinës

Për sa i përket politikës ekonomike, Kina duhet t’i privatizojë ndërmarrjet shtetërore joefikase dhe të krijojë një mjedis rregullator më miqësor ndaj biznesit. Masat që synojnë mbështetjen e bizneseve të vogla janë gjithashtu thelbësore për një rimëkëmbje të qëndrueshme ekonomike

Qeveria kineze duket se ka rënë sërish në dashuri me rritjen ekonomike. Ndërsa dalja kaotike nga politika e saj zero-COVID është shpalosur duke çuar në dhjetëra mijëra vdekje (të paktën), udhëheqësit e vendit kanë qenë të etur të shprehin përkushtimin e tyre të pavdekshëm për rimëkëmbjen e fuqishme ekonomike. Por vetëm premtimet boshe nuk do ta çojnë askund Kinën.

Konferenca Qendrore e Punës Ekonomike e muajit të kaluar – takimi vjetor ku udhëheqja e lartë e Partisë Komuniste të Kinës përcakton agjendën e politikës ekonomike për vitin e ardhshëm – vendosi rritjen si prioritetin kryesor ekonomik të qeverisë në vitin 2023. Në javët që pasuan, publiku u trajtua me një spektakël të paparë prej vitesh, pasi guvernatorët e provincave u përulën për t'i bërë jehonë angazhimit të CPC-së për rritje dhe për të siguruar investitorët dhe sipërmarrësit privatë të shqetësuar.