Vështrime

Përse është kthyer politika industriale

Vendet mund të dëshirojnë t’i reduktojnë pabarazitë rajonale apo t’i integrojnë universitetet e tyre në një ekosistem më energjik inovacioni, ose të përshpejtojnë zhvillimin me anë të adresimit të dështimeve të kamotshme në ofrimin e inputeve kryesore, si energjia elektrike, uji, mobiliteti, trajnimi dhe shërbimet digjitale. Për t’i adresuar këto sfida, qeveritë duhet të kenë qasje në të gjitha mjetet e politikës që mund t’i ndihmojnë në gjetjen e zgjidhjeve. Mënjanimi i këtyre mjeteve si “politikë industriale”, siç e kanë zakon disa ta bëjnë, nuk i bën ato më pak të nevojshme

Pas dekadave të rënies në periferinë e të menduarit ekonomik, politika industriale po e bën një rikthim. Teksa më shumë vende po ndërmarrin masa për t’i mbështetur industritë e caktuara dhe për të krijuar të reja, ringjallja e politikës industriale ishte temë kyç në takimin e këtij viti të Forumit Ekonomik Botëror në Davos.

Akti 280-miliardëdollarësh i Shteteve të Bashkuara të Amerikës “CHIPS and Science” përbën një rast të tillë. Legjislacioni i ri synon ta zgjerojë industrinë e gjysmëpërçuesve amerikanë me qëllim të reduktimit të varësisë së Amerikës nga Kina dhe që ta garantojë supremacinë e saj teknologjike. Po kështu, Akti i Uljes së Inflacionit (IRA) i administratës së Bidenit përfshin 370 miliardë dollarë subvencione për transicionin e energjisë.