Vështrime

Pse BE-ja hoqi dorë nga “marrëveshja gjithëpërfshirëse-ligjërisht obliguese“?

Për dy muaj, do të mbushen tre vjet prej kur BE-ja kishte emëruar ish-ministrin e Jashtëm të Sllovakisë, Miroslav Lajçak, si të dërguar të posaçëm për dialogun mes Kosovës dhe Serbisë dhe, për të mos e kufizuar rolin e tij vetëm me këtë, edhe për çështje të tjera në Ballkan. Por mandatit iu sigurua edhe një buxhet i duhur dhe mundësia që ai të formojë një ekip të tij të veçantë. Në BE edhe para kësaj ka pasur mjaft zyrtarë që merreshin me dialogun Kosovë-Serbi apo “Beograd-Prishtinë” nëse duhet të jemi të saktë në terminologjinë që e përdor BE-ja, për shkak se nuk e trajton Kosovën si shtet. Në pyetjet se pse ka nevojë për një “të dërguar të posaçëm të BE-së“ (të tillët emërohen vetëm për rajone krizash) përgjigjja ishte se “në këtë mënyrë do të ketë një person i cili do të jetë i angazhuar “24 orë në ditë, 7 ditë në javë” vetëm me këtë punë. Dhe kjo nuk do të jetë më vetëm një “angazhim në orët e mbrëmjes apo të natës” të përfaqësuesve të lartë të BE-së, siç ishte në kohën e baroneshës Catherine Ashton, e më pas edhe të Federika Mogherinit. Dhe, thuhej atëherë, “ka ardhur koha që tash dialogu të përmbyllet”. Ambicie të mëdha shprehu atëherë përfaqësuesi i lartë i BE-së për politikë të jashtme dhe siguri, Josep Borrell. Vetë Miroslav Lajçak thoshte se “marrëveshja gjithëpërfshirëse është çështje muaj e jo vitesh”.

Kosova e ka të vështirë të mos e pranojë propozimin për marrëveshjen e re me Serbinë. Kosova me të do të marrë obligime shtesë, krahas atyre që i ka marrë deri më tash në dialog. Ndoshta nuk do të humbë asgjë të rëndësishme. Por marrëveshja për të cilën pritet të pajtohen palët nuk është as gjithëpërfshirëse, as ligjërisht obliguese, as nuk i zgjidh të gjitha çështjet e hapura mes palëve. Ajo, nëse pranohet, do t’i sjellë raportet mes Kosovës dhe Serbisë në një status quo të ri, pak më normal se deri më tash. Është evidente se lidershipi politik në BE dhe SHBA i kanë zvogëluar shumë ambiciet dhe kanë hequr dorë, së paku përkohësisht, nga kërkesa për marrëveshje gjithëpërfshirëse, ligjërisht obliguese. Propozimi është shkruar në atë mënyrë që t’i lehtësohet presidentit të Serbisë ta pranojë, të mos sjellë obligime formale për 5 vende të BE-së dhe të mundësojë zgjidhjen e shumë çështjeve praktike. E obligimi për një marrëveshje finale, për normalizimin gjithëpërfshirës të raporteve, do t’i mbetet një gjenerate tjetër të Evropës, Amerikës, Kosovës e Serbisë

Për dy muaj, do të mbushen tre vjet prej kur BE-ja kishte emëruar ish-ministrin e Jashtëm të Sllovakisë, Miroslav Lajçak, si të dërguar të posaçëm për dialogun mes Kosovës dhe Serbisë dhe, për të mos e kufizuar rolin e tij vetëm me këtë, edhe për çështje të tjera në Ballkan. Por mandatit iu sigurua edhe një buxhet i duhur dhe mundësia që ai të formojë një ekip të tij të veçantë. Në BE edhe para kësaj ka pasur mjaft zyrtarë që merreshin me dialogun Kosovë-Serbi apo “Beograd-Prishtinë” nëse duhet të jemi të saktë në terminologjinë që e përdor BE-ja, për shkak se nuk e trajton Kosovën si shtet. Në pyetjet se pse ka nevojë për një “të dërguar të posaçëm të BE-së“ (të tillët emërohen vetëm për rajone krizash) përgjigjja ishte se “në këtë mënyrë do të ketë një person i cili do të jetë i angazhuar “24 orë në ditë, 7 ditë në javë” vetëm me këtë punë. Dhe kjo nuk do të jetë më vetëm një “angazhim në orët e mbrëmjes apo të natës” të përfaqësuesve të lartë të BE-së, siç ishte në kohën e baroneshës Catherine Ashton, e më pas edhe të Federika Mogherinit. Dhe, thuhej atëherë, “ka ardhur koha që tash dialogu të përmbyllet”. Ambicie të mëdha shprehu atëherë përfaqësuesi i lartë i BE-së për politikë të jashtme dhe siguri, Josep Borrell. Vetë Miroslav Lajçak thoshte se “marrëveshja gjithëpërfshirëse është çështje muaj e jo vitesh”.

Tash pas tre vjetësh nuk ka shumë për të thënë për rezultatet në dialog. Jo vetëm se nuk ka pasur përparim drejt marrëveshjes finale, por ka pasur përkeqësim të raporteve. BE-ja është dashur të merret me rolin e zjarrfikësit, duke ndërmjetësuar në tejkalimin e krizave, e jo me marrëveshjen gjithëpërfshirëse. Madje edhe për të tejkaluar krizat, që kanë qenë edhe rezultat i interpretimeve të ndryshme nga dialogu deri më tash, e BE-ja nuk i ka sqaruar si duhet, është dashur ndihma e madhe e Shteteve të Bashkuara të Amerikës.