Vështrime

Mësimet e fusnotës

Në dhjetor të vitit 2021 kam shkruar kolumnen me titullin “Udhëkryqi i Kurtit”, ku fjalia e fundit e kolumnes ka përmbledhur thelbin e saj “Shumë shpejt kryeministri Kurti duhet të marrë vendim: do ta çojë përpara Asociacionin, apo do të futemi në një tjetër krizë politike”. Pra, që nga ajo kohë nuk ishte vështirë të vërehej se Asociacioni do të jetë element thelbësor i avancimit të dialogut Kosovë - Serbi. Risi e vetme është se insistimi ndërkombëtar për ngritjen e Asociacionit ka kaluar nga të qenit këshillë private dhe diplomatike në të qenit presion publik dhe politik. Ditëve të fundit zyrtarët e lartë amerikanë dhe evropianë kanë bërë deklarata të qarta publike ku kërkojnë nga Qeveria e Kosovës të bëjë progres në ngritjen e Asociacionit. Për të siguruar institucionet e Kosovës dhe qytetarët e saj se Asociacioni nuk përbën asnjë rrezik për Kosovën, ata kanë qenë të pakursyer në garantimin se Asociacioni nuk do të cenojë sovranitetin, integritetin territorial dhe Kushtetutën e Kosovës.

Sot, kur e gjithë Kosova diskuton për Asociacionin, është e dobishme t’i kthehemi urtësisë së plakut me plis. Kosova është sot në rrugë të mbarë të shtetndërtimit dhe storie suksesi e komunitetit perëndimor. Këtu kemi arritur falë mbështetjes së pakursyer të aleatëve tanë. Kur sot ata na këshillojnë për avancimin e dialogut me Serbinë, është mirë të kuptojmë atë që ka kuptuar edhe plaku me plis

Në dhjetor të vitit 2021 kam shkruar kolumnen me titullin “Udhëkryqi i Kurtit”, ku fjalia e fundit e kolumnes ka përmbledhur thelbin e saj “Shumë shpejt kryeministri Kurti duhet të marrë vendim: do ta çojë përpara Asociacionin, apo do të futemi në një tjetër krizë politike”. Pra, që nga ajo kohë nuk ishte vështirë të vërehej se Asociacioni do të jetë element thelbësor i avancimit të dialogut Kosovë - Serbi. Risi e vetme është se insistimi ndërkombëtar për ngritjen e Asociacionit ka kaluar nga të qenit këshillë private dhe diplomatike në të qenit presion publik dhe politik. Ditëve të fundit zyrtarët e lartë amerikanë dhe evropianë kanë bërë deklarata të qarta publike ku kërkojnë nga Qeveria e Kosovës të bëjë progres në ngritjen e Asociacionit. Për të siguruar institucionet e Kosovës dhe qytetarët e saj se Asociacioni nuk përbën asnjë rrezik për Kosovën, ata kanë qenë të pakursyer në garantimin se Asociacioni nuk do të cenojë sovranitetin, integritetin territorial dhe Kushtetutën e Kosovës.

Por, kjo nuk i ka mjaftuar sheshit publik të Kosovës. Ditëve të fundit kemi parë inflacion të akuzave se Asociacioni do të minojë Kushtetutën, sovranitetin dhe shtetësinë e Kosovës. Kryeministri Kurti tha se Asociacioni pengohet nga “kushtetutshmëria, ligjshmëria, demokracia dhe populli i Kosovës”. Presidentja Osmani tha se Kushtetuta e Kosovës “s’lejon Asociacion njëetnik dhe me kompetenca ekzekutive”. Ministrja e Jashtme, Gërvalla, tha se çdo asociacioni i cili “lejon Serbinë të minojë sovranitetin e Kosovës duhet të refuzohet nga të gjithë ata që synojnë paqen e qëndrueshme dhe marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë në rajon”. Pra, në pak fjalë në diskursin publik të Kosovës u vizatua një pikturë e një djalli në formë të Asociacionit, i cili kishte zbritur në vendit tonë. Dhe, duke përcjellë gjithë këtë diskurs kisha një ndjenjë se këta togfjalësha i kisha dëgjuar më herët - dhe në një moment m’u kujtua: fusnota.