Vështrime

Si të transformohet bujqësia afrikane?

Si të transformohet bujqësia afrikane?

Që nga viti 2004, Ruanda ka zhvilluar dhe zbatuar Planin e saj Strategjik për Transformimin e Bujqësisë (PSTA). Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve të Politikave Ushqimore vlerëson se çdo dollar që qeveria shpenzon në bujqësi korrespondon me një fitim prej 2.05 dollarësh në PBB, duke nënkuptuar se programi dha 730 milionë dollarë fitime ekonomike midis 2018 dhe 2021, duke ndihmuar në nxjerrjen e 1.1 milion njerëzve nga varfëria

Pandemia e COVID-19, e shoqëruar nga ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit dhe inflacioni në rritje, ka nxjerrë në pah brishtësinë e sistemeve ushqimore të Afrikës, duke çuar në rritje prej 60 për qind të urisë në të gjithë kontinentin, vetëm në vitin 2020. Dhe ndryshimi i klimës, i cili pritet të degradojë ekosistemet e ujërave të ëmbla dhe tokat e punueshme, duke i bërë zona të gjera të Afrikës të pabanueshme, vetëm sa do t’i përkeqësojë gjërat.

Ndërkohë që pandemia dhe lufta në Ukrainë kanë përkeqësuar pasigurinë ushqimore globale, duke lënë miliona njerëz në varfëri ekstreme dhe duke kthyer mbrapsht progresin e dekadave, situata është edhe më e rëndë në vendet afrikane me të ardhura më të ulëta. Popullsia e kontinentit ka arritur në 1.4 miliard dhe mund të dyfishohet deri në vitin 2050, teksa produktiviteti bujqësor, pavarësisht përmirësimit, mbetet dukshëm nën standardet globale. Kjo i ka detyruar qeveritë të mbështeten më shumë në importet e ushqimeve, duke rritur çmimet.