Vështrime

90 sekondat e fundit

Fundi i botës çdo herë ka qenë temë tërheqëse, ekstravagante dhe mistike. Për Ditën e Gjykimit janë shkruar librat më kuriozë, janë pikturuar pikturat më të bukura dhe prodhuar filmat më sensacionalë. Të gjitha fetë – abrahamike dhe joabrahamike – parashohin apokalipsin apo Ditën e Gjykimit. Në fenë islame besimi në Ditën e Gjykimit është njëri nga gjashtë besimet themelore apo imani, Dita e Gjykimit është magnum opusi i Mikelangjelos në murin e Kapelës Sistine, ndërsa filmi “Armageddon” me Bruce Willisin ka sjellë në ekranet televizive gjithë suspancën e apokalipsit.

Në vitin 1947, Albert Ajnshtajni dhe shkencëtarët nga Universiteti i Çikagos të cilët kanë punuar në Projektin Manhatan kanë dizajnuar Orën e Apokalipsit. Që nga ajo kohë, çdo vit mendjet më të ndritura të njerëzimit – dhjetë nga ta fitues të Çmimit Nobel – kanë vendosur orën më afër apo më larg mesnatës si simbol i mbarimit të kohës dhe fundit të njerëzimit. Këtë vit ora theu të gjitha rekordet e mëparshme

Fundi i botës çdo herë ka qenë temë tërheqëse, ekstravagante dhe mistike. Për Ditën e Gjykimit janë shkruar librat më kuriozë, janë pikturuar pikturat më të bukura dhe prodhuar filmat më sensacionalë. Të gjitha fetë – abrahamike dhe joabrahamike – parashohin apokalipsin apo Ditën e Gjykimit. Në fenë islame besimi në Ditën e Gjykimit është njëri nga gjashtë besimet themelore apo imani, Dita e Gjykimit është magnum opusi i Mikelangjelos në murin e Kapelës Sistine, ndërsa filmi “Armageddon” me Bruce Willisin ka sjellë në ekranet televizive gjithë suspancën e apokalipsit.

Misticizmi dhe sensualiteti i apokalipsit kanë shtyrë prej kohësh njerëzit të bëjnë parashikime për ardhjen e ditës së fundit të jetës mbi Tokë. Në ditën e fundit të vitit 999, Papa Silvesteri II në Bazilikën e Shën Pjetrit të Romës ka udhëhequr meshën e fundit mbi tokë me besimin se 1 janari i vitit 1000 do të jetë fundi i botës. Wiliam Mileri, predikuesi baptist amerikan, ka bindur qindra mijëra njerëz në SHBA se fundi i botës dhe ardhja e dytë e Krishtit do të ndodhë më 22 tetor 1844. Prej asaj kohe kjo ngjarje njihet si Zhgënjimi i Madh. Në kohërat më moderne viti 2012 ishte vit që solli ethet dhe pritjet më të larta për shumë njerëz. Viti 2012 do të duhej të ishte përfundimi i kalendarit Maja dhe viti kur Toka do të shkatërrohej nga shpërthimi i Diellit, vrima e zezë, asteroidi Nibiru apo do të pushtohej nga jashtëtokësorët – në varësi kujt preferoni t’i besoni. Holivudi kapitalizoi mbi emocionet e njerëzve me filmin blockbuster “2012”. Aq lart u ngritën emocionet në vitin 2012, saqë edhe vetë NASA është dashur të reagojë me qëllim të qetësimit të publikut.