Vështrime

A do të tërhiqet Kina nga Marrëveshja e errët me Amerikën?

Nëse e bën këtë, do të heqë dorë nga modeli industrial në zemër të mrekullisë ekonomike të Kinës, duke shkaktuar zemërimin e kapitalistëve tradicionalë të Kinës, të cilët dëshirojnë qasje në deficitin tregtar të SHBA-së dhe në dollarë. Nëse nuk e bën këtë, ekonomia e Kinës do të vazhdojë të mbështetet në një marrëveshje që errësohet nga dita në ditë, derisa retë e luftës së re të ftohtë mblidhen

Athinë – Hegjemonët e vërtetë mbizotërojnë jo me forcë, por duke bërë pazare të vështira faustiane për t’u rezistuar. Një shembull tipik është “Marrëveshja e errët”, e cila mbështeti mrekullinë ekonomike të Kinës përpara luftës së re të ftohtë me Shtetet e Bashkuara. Ky pazar tani po mbahet me fije peri.

“Marrëveshja jonë e errët”, më shpjegoi dikur një zyrtar kinez, “i jep shtytje deficitin tregtar të SHBA-së, i cili e mban të lartë kërkesën për prodhimet tona. Në këmbim, kapitalistët tanë investojnë pjesën më të madhe të superfitimeve të tyre në dollarë në FIRE të Amerikës (financat, sigurimet dhe pasuritë e paluajtshme). Sapo filloi ky proces, Amerika e zhvendosi pjesën më të madhe të prodhimit të saj industrial në brigjet tona”.