Vështrime

Si (nuk) e shpëtoi Ukraina Ballkanin Perëndimor

1.

Në fund të këtij viti mund të dalë se është më lehtë të shporret Rusia prej Ukrainës sesa prej Ballkanit Perëndimor

1.

Para më shumë se një viti, me fillimin e luftës së pushtimit rus të Ukrainës, në komunitetin euroatlantik dhe në vendet e Ballkanit Perëndimor shumë shpejt u ndërtua pika e parë e konsensusit se lufta në Ukrainë do të ketë efekt gjithandej Evropës, e në veçanti në pikat neuralgjike të saj, siç është Ballkani Perëndimor. Rrjedhimisht, u ndërtua pika e dytë e konsensusit, që ishte se “çështjet e mbetura” në Ballkanin Perëndimor do zgjidhur, në mënyrë që të shpejtohet integrimi i regjionit në BE (dhe NATO, për ata që duan). Kështu, thoshte shpjegimi logjik, bashkësia euroatlantike mund të përqendrohej në luftën e Ukrainës, pa një “front të dytë” rus në Ballkanin Perëndimor.