Vështrime

“Përmbytja” plastike e gjysmëshekullit

“Përmbytja” plastike e gjysmëshekullit

Plastika tashmë është pjesë e pandashme e jetës sonë dhe nuk mund të imagjinohet jeta pa inkorporimin e saj. Vetëm llogariteni se me sa produkte të plastikës brenda ditës takoheni dhe bashkëveproni në jetën tuaj: qeset e plastikës, shishet e ujit, mbështjellësit e ushqimit, brusha dhe mbajtësi i pastës së dhëmbëve, qeset e detergjenteve, shishet e pastruesve, lodrat e fëmijëve, kartelat e bankës e deri te shiringat nëse jeni i sëmurë. Vargu është shumë, shumë i gjatë.

Sivjet bëhet gjysmë shekulli prejse Programi i Mjedisit i Kombeve të Bashkuara (UNEP) e ka caktuar 5 Qershorin si Ditën Ndërkombëtare të Mjedisit. Kjo datë lidhet me datën e fillimit të Konferencës së Stokholmit për Mjedisin Njerëzor, që u hap më 5 qershor 1972. Në konferencën më të madhe të kësaj natyre deri atëherë u diskutua nevoja e fokusimit ndërkombëtar të disa problemeve mjedisore që po shfaqeshin në shkallë alarmante në procesin e zhvillimit socioekonomik të shoqërisë njerëzore, siç ishin: ndryshimet klimatike, varfërimi i shtresës së ozonit, humbja e biodiversitetit, ndotja e të gjitha formave etj. Sigurisht se ndotja nga plastika nuk ishte atëbotë njëra nga ato probleme. E motoja në Ditën Botërore të Mjedisit 2023 ishte pikërisht “Stop ndotjes nga plastika”. Gjatë Konferencës së Stokholmit, sipas “Global Plastic Outlook” bota përballej me rreth 200 milionë tonë plastikë të prodhuar, ndërsa për gjysmë shekulli kjo sasi ka arritur në 8 miliardë tonë, më saktësisht nga 1 ton plastikë për kokë banori. Një rritje dramatike kjo e që pritet të trefishohet deri më 2060 me trendët aktualë të prodhimit të plastikës (business as usual).