Vështrime

Zgjerimi i BE-së, shumë fjalë e aspak progres

Më 1 korrik do të mbushen plot 10 vjet prej kur Kroacia është bërë anëtare e Bashkimit Evropian. Një shikim në arkiv nga data e 1 korrikut na rikujton se këtë akt shumë liderë të BE-së e vlerësuan si një sukses historik dhe si dëshmi se pas Kroacisë edhe vendet e tjera të rajonit do të mund të ecin drejt anëtarësimit në BE. Por çfarë ndodhi. Jo vetëm se BE-ja nuk u zgjerua më pas anëtarësimit të Kroacisë, por ajo u tkurr, u zvogëlua, sepse nga BE-ja ndërkohë doli Britania e Madhe. Nuk ka këtu asgjë të keqe, sepse ashtu siç Kroacia hyri në BE me vullnetin e vet, në të njëjtën mënyrë nga BE-ja doli edhe Britania e Madhe.

Asnjë hap nuk është bërë me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut prej kur para një viti ishte zhvilluar konferenca e parë ndërqeveritare që shënoi nisjen e negociatave të anëtarësimit. Asnjë kapitull nuk është hapur apo mbyllur në negociatat e BE-së me Serbinë. Asnjë kapitull nuk është mbyllur me Malin e Zi. Prej që ka marrë statusin e kandidatit në dhjetor, asnjë hap nuk është bërë me Bosnjë-Hercegovinën. Asnjë hap nuk është bërë, e as që pritet të bëhet, rreth aplikimit të Kosovës për anëtarësim në BE. E shumë është folur se në Evropë “tash ka një moment pozitiv për zgjerimin”. Në këtë proces ka shumë fjalë e aspak progres konkret. Pse të besohet atëherë se vendet e rajonit do të bëjnë diçka të rëndësishme për hir të “rrugëtimit të tyre evropian”

Më 1 korrik do të mbushen plot 10 vjet prej kur Kroacia është bërë anëtare e Bashkimit Evropian. Një shikim në arkiv nga data e 1 korrikut na rikujton se këtë akt shumë liderë të BE-së e vlerësuan si një sukses historik dhe si dëshmi se pas Kroacisë edhe vendet e tjera të rajonit do të mund të ecin drejt anëtarësimit në BE. Por çfarë ndodhi. Jo vetëm se BE-ja nuk u zgjerua më pas anëtarësimit të Kroacisë, por ajo u tkurr, u zvogëlua, sepse nga BE-ja ndërkohë doli Britania e Madhe. Nuk ka këtu asgjë të keqe, sepse ashtu siç Kroacia hyri në BE me vullnetin e vet, në të njëjtën mënyrë nga BE-ja doli edhe Britania e Madhe.

Kur dikush thoshte në verën e vitit 2013 se pas Kroacisë do të kalojnë 5 deri në 10 vjet që të hyjë ndonjë vend tjetër i rajonit, ai quhej pesimist. E 10 vjet më vonë optimiste duket kur dikush të thotë se ndonjë vend i Ballkanit Perëndimor do të hyjë në BE deri në vitin 2030. Madje, nëse gjykohet sipas dinamikës së tashme dhe në bazë të vullnetit të BE-së për t’u zgjeruar dhe përkushtimin e vendeve të rajonit për të përmbushur kriteret, joreale duket edhe zgjerimi në dhjetë vjetët e ardhshëm.