Vështrime

Dënimi i një rrëfyesi të shkëlqyer

Më duket shpjegim i varfër që Rama është tradhtar, aleat i Vuçiqit apo dashakeqës i Albinit. Shpjegimi më elegant është se Rama është ngarkuar nga komuniteti euroatlantik që t’i ndihmojë Albinin dhe qytetarët e Kosovës të kuptojnë pozitën e vështirë në të cilën gjenden. Në këtë sens Rama mund të jetë rrëfyesi i këtij mesazhi, por mesazhin nuk e ka shkruar ai. Siç thotë ajo thënia e vjetër: “Don’t shoot the messenger”

Më duket shpjegim i varfër që Rama është tradhtar, aleat i Vuçiqit apo dashakeqës i Albinit. Shpjegimi më elegant është se Rama është ngarkuar nga komuniteti euroatlantik që t’i ndihmojë Albinin dhe qytetarët e Kosovës të kuptojnë pozitën e vështirë në të cilën gjenden. Në këtë sens Rama mund të jetë rrëfyesi i këtij mesazhi, por mesazhin nuk e ka shkruar ai. Siç thotë ajo thënia e vjetër: “Don’t shoot the messenger”

Edi Rama mund të akuzohet për shumë gjëra: arrogant, manipulues, ditëzi dhe shumë çfarë tjetër, por një gjë nuk mund t’i mohohet: është komunikues i shkëlqyer. Apo thënë ndryshe është rrëfimtar i shkëlqyer. Si çdo artist i cili përmes veprës së tij synon të rrëfejë një mesazh, Rama ka përdorur me shkathtësi kapacitetin e tij rrëfyes në jetën politike.

Në fillimet e tij si kryebashkiak i Tiranës ai e transformoi kryeqytetin me ngjyrat ekspresive dhe rilindjen urbane e cila i rrëfeu botës një kryeqytet mistik dhe premtues që i solli Ramës njohje ndërkombëtare dhe staturë kombëtare. Nga aty kapaciteti i tij për të kanalizuar sentimentin e publikut në propagandë të shkëlqyer politike ka njohur vetëm ngritje. Nga “Hap kutitë” në Tiranë, “What the fuck” në Pejë dhe deri tek “Sex of the angels” në Bruksel, Rama ka lëvizur kufijtë e rrëfimit të suksesshëm publik. Çdo herë provokues dhe tërheqës, asnjëherë ofendues apo i mërzitshëm. Rrëfimin e tij për rilindjen e Shqipërisë vazhdojnë ta besojnë shumica e qytetarëve të Shqipërisë. Siç qëndrojnë gjërat tani, Rama është në kurs të sigurt për të fituar mandatin e katërt dhe të paprecedentë në historinë e Shqipërisë. Ky rrëfim i suksesshëm politik brenda Shqipërisë u shndërrua edhe në rrëfim të suksesshëm jashtë saj. Liderët evropianë jo rrallë zgjedhin Ramën në krah të tyre për ta përfaqësuar gjithë Ballkanin. Në panelet elitare ndërkombëtare Rama është aset më i kërkuar për shkak të shkathtësisë së tij kuintesenciale (dhe zbavitëse) të rrëfimit artistik për politiken, Ballkanin dhe botën. Tirana është bërë nikoqire e samiteve politike evropiane dhe finaleve globale të futbollit, ndërsa bregdeti shqiptar është tani më tradicionalisht i ranguar në top destinacionet e reja evropiane.