Vështrime

Evolucioni politik i zgjerimit

Ndonëse fjalimi i djeshëm i presidentes Von der Leyen ishte fjalim zgjedhor dhe drejtuar audiencës së brendshme, ai ishte indikator i radhës i ndryshimit pivotal të rëndësisë së zgjerimit për BE-në. Ndërsa përpara zgjerimi ishte temë toksike politike që duhej evituar, sot ai është aset zgjedhor politik që duhet shfrytëzuar. I parkuar prej kohësh në harresën politike të BE-së, sot zgjerimi është përsëri në epiqendër të vëmendjes evropiane

Një nga parimet e dobishme në politikë është se kurrë nuk është herët të fillosh fushatën zgjedhore. Kësisoj edhe pse zgjedhjet evropiane do të mbahen në qershor të vitit tjetër, dje znj. Ursula von der Leyen, presidentja e Komisionit Evropian, praktikisht filloi fushatën e saj zgjedhore për një mandat të ri në krye të Komisionit Evropian. Dje ajo shfrytëzoi fjalimin vjetor para Parlamentit Evropian për të nënvizuar sukseset e qeverisjes së saj, por edhe për të bërë të qartë synimin e saj për katër vjet të rinj në krye të ekzekutivit evropian.

Inxhinieringu i fjalimit të saj kishte për qëllim të bindë qeveritë evropiane, deputetët e Parlamentit Evropian, por edhe qytetarët për përfitimet të cilat i ka sjellë Komisioni Evropian në kuadër të mandatit ekzistues. Fjalimi po ashtu ishte rikujtim për dinamikat kryesore politike që karakterizojnë kontinentin evropian. Mekanika e fjalimit ishte e ndarë në pesë pjesë të ndara: (1) Agjenda e Gjelbër Evropiane; (2) Agjenda Digjitale; (3) Rritja ekonomike; (4) Siguria dhe migrimi; dhe (5) Ukraina dhe zgjerimi.