Vështrime

Kënga e sirenës për autoritarizmin klimatik

Autoritarizmi i klimës gjithashtu mund të rezultojë i kundërt në mënyra më pak të dukshme. Në shtetin me çfarëdo lirie, opozitarizmi është i pashmangshëm. Nëse autoritetet konsiderojnë kufizime të reja të nevojshme për të shuar kritikat ose rezistencën, ato mund të përfundojnë duke gërryer liritë e tjera themelore, duke përfshirë lirinë për të prodhuar dhe shkëmbyer ide potencialisht transformuese.

Kjo verë – me temperaturat e veta rekorde, përmbytjet vdekjeprurëse dhe zjarret e furishme, të cilat vetëm në Kanada kanë djegur barabartë me të gjithë drunjtë në Gjermani – mund të jetë dukur si paralajmërimi i fundit: pa veprime urgjente dhe drastike, emergjenca aktuale klimatike mund të bëhet katastrofë e pakalueshme klimatike. Disa mund të tentojnë të mendojnë se kemi arritur në pikën kur reagimi ynë mjaft i shpejtë dhe i fuqishëm ndaj kërcënimit është të lejohet autoriteti vendimtar shtetëror, madje edhe autoritarizmi i plotë. Mirëpo nocioni se autoritarët me mendësi ekologjike do t’i kalojnë liderët demokratë sa i përket klimës, është fantazi e rrezikshme.

Shqetësimet për kapacitetin e demokracive për të vepruar me shpejtësi dhe efikasitet nuk janë asgjë e re. Qeveria që lejon të gjithë të marrin pjesë (në teori, nëse jo gjithmonë në praktikë) krijon sistem jo të përkryer dhe të ngadaltë. Lojtarët me ndikim shpesh mund të vënë veton ndaj veprimeve që shumica i mbështet. Në anën tjetër, pikëpamja se masat irracionale zotërojnë shumë pushtet – e shprehur prej kohësh si ‘sotto voce’ – është pranuar në epokën e Donald Trumpit. Për shembull, votuesit priren të ndëshkojnë politikanët për marrjen e masave për të parandaluar katastrofat dhe t'i shpërblejnë ata për dukjen heroike gjatë një fatkeqësie, edhe pse ndihma për fatkeqësitë është shumë më e shtrenjtë se parandalimi.