Vështrime

“Kur ushtria të kthehet në Kosovë”: Ku ishin Vulin dhe Bata Gashiq

Cili ishte qëllimi i sulmit në Banjskë, i kryer pa asnjë qëndrim zyrtar të Serbisë? Një përpjekje për të radikalizuar dhe vënë Vuçiqin përballë aktit të kryer? Një demonstrim se në veri të Kosovës nuk pyetet vetëm ai? Ose, në të dyja rastet, një paralajmërim i strukturave të fuqishme nga ajo zonë se çfarë mund të presë nëse rrezikohen ose anashkalohen.

Shkruan: Filip Shfarm*

Më shumë se njëzet orë pas konfliktit të përgjakshëm në fshatin Banjskë në veri të Kosovës, publiku e priti fjalimin e presidentit të Serbisë. Kot. Aleksandar Vuçiq nuk iu përgjigj asnjë pyetjeje thelbësore, por në këmbim psherëtiu si martir dhe bëri pauza të gjata dramatike. Nga përbetimi se nuk do të ketë “Stuhi” dhe “Bljeskë” të re, përmes ngritjes teatrale të gatishmërisë luftarake, arriti në betimin e errët “se nuk do ta njohim kurrë Pavarësinë e Kosovës, edhe sikur të na vrasin të gjithëve”.