Vështrime

Shekullori Henry Kissinger, leksionet e mëdha që ka lënë si trashëgimi

: Mjerisht klima politike aktuale nuk inkurajon shfaqjen e liderëve si Kissingeri. Libri i tij kushtuar “udhëheqjes” tregon rëndësinë që ka ndërtimi i konsensusit për çështjet kryesore. Një udhëheqës politik nuk mund të zhvillojë një vizion që i jep statusin e një burrë shteti, duke postuar në Twitter apo Facebook. Përkundrazi, siç shkruan Kissinger, udhëheqësit lindin nga studimi i kujdesshëm i historisë. Të gjitha demokracitë vuajnë nga e njëjta sëmundje: Një klasë politike e varfër intelektualisht, e cila është më e fiksuar pas sondazheve dhe rrjeteve sociale sesa nga një vizion për shoqëritë e tyre

Më 27 maj Henry Kissinger e festoi ditëlindjen e 100-të. Një jetë shumë e gjatë dhe me pasoja të jashtëzakonshme në dy botë shumë konkurruese të diplomacisë dhe të ideve. Pasi u largua nga Gjermania naziste, Kissingeri mbërriti në Shtetet e Bashkuara në vitin 1938, si një adoleshent i pasionuar pas librit, por pa ndonjë perspektivë të shpejtë në horizont.

Tridhjetë vjet më vonë ai do të udhëhiqte politikën e jashtme të SHBA-së, fillimisht si këshilltar për Sigurinë Kombëtare e më pas si sekretar shtetit i dy presidentëve, Richard M.Nixon dhe Gerald R. Ford.