Vështrime

Cari dhe këshilltari

Një udhëtim në zemrën e errësirës: romani “Magu i Kremlinit” i Giuliano da Empolit rrëfen, përmes figurës së një këshilltari të Vlladimir Putinit, si funksionon pushteti në Kremlin

Në frëngjisht romani titullohet: “Le mage du Kremlin”. Në gjermanisht: “Der Magier im Kreml”. Në anglisht: “The Wizard of the Kremlin”. Në shqip i bie: “Magjistari i Kremlinit”. Nuk e di arsyen pse në shqip titulli i romanit është përkthyer kështu: “Magu i Kremlinit”. Çka është magu? Në fjalorin e gjuhës shqipe kjo fjalë nuk gjendet. Kjo është edhe kritika e vetme ndaj përkthimit në shqip. Romani i Giuliano da Empoli është botuar në vitin 2022 nga shtëpia e njohur botuese “Buzuku” dhe përkthyer me kujdes nga Urim Nerguti.

Giuliano da Empoli është politolog italo-zviceran, profesor në Paris dhe ka qenë këshilltar i kryeministrit të dikurshëm italian Matteo Renzi. Ndoshta në këtë funksion Giuliano da Empoli ka pasur rastin të njihet edhe me rrethin e këshilltarëve të Vlladimir Putinit. Personazhi kryesor i romanit të tij quhet Vadim Baranov dhe pas tij supozohet se qëndron një figurë e vërtetë: këshilltari shumëvjeçar i Putinit, Vlladisllav Surkov.