Vështrime

Historia e një bakshishi

Ka mënyra të ndryshme për t’i dhënë bakshish kamerierit apo ndonjë shërbëtori. Albert Einsteini ishte tepër origjinal

Në Fjalorin e Gjuhës Shqipe, i cili ende nuk është pastruar nga marrëzitë e vokabularit komunist, te shpjegimi i fjalës bakshish thuhet se këto janë të holla që i jepen dikujt për shërbime të vogla mbi vlerën e punës që bën. Pastaj nënvizohet se “te ne (bakshishi) luftohet si mbeturinë e së kaluarës në ndërgjegjen e njerëzve”. Bakshishi si mbeturinë? Komunisti i vërtetë nuk pranon bakshish, as nuk jep. Komunisti është shërbëtor i atdheut, i ndërgjegjshëm, i moralshëm, 24 orë. Disa formulime në Fjalorin e Gjuhës Shqipe janë pasqyrë e qartë e mendësisë së kohës. Te shumë shpjegime mbizotëron fryma ideologjike: perëndimi i egër, i pamoralshëm, i degjeneruar, që lejon fenë, drogën, prostitucionin dhe bakshishin.