Vështrime

Forma e konfliktit kinezo-amerikan

Në aspektin afatshkurtër, trajtoja më e mundshme në marrëdhëniet kinezo-amerikane shkon drejt “konfliktit transaksional”, karakterizuar prej zënkave të shpeshta ekonomike dhe diplomatike dhe manovrave të herëpashershme bashkëpunuese. Nën këtë skenar, tensionet bilaterale do të vazhdojnë të rriten, shkaku që përplasjet individuale zgjidhen në mënyrë të izoluar nga njëri-tjetri, bazuar në specifikën “quid pro quo”, dhe kësisoj mungon një koherencë strategjike. Kështu që, sido që të zhvillohet zënka e tyre aktuale tregtare, SHBA-ja dhe Kina duket se po ecin drejt një konflikti afatgjatë. Çfarëdo forme që e merr ky konflikt, do t’u ngarkojë kosto të larta të dyja palëve, Azisë, si dhe stabilitetit global

Claremont, Kaliforni, 6 qershor – Për pjesën më të madhe të vëzhguesve të luftës tregtare në zhvillim midis Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Kinës, “casus belli” është konvergjenca e praktikave të padrejta tregtare të Kinës karshi kredos proteksioniste të presidentit amerikan, Donald Trump. Por këtij përshkrimi i mungon një zhvillim kritik: abdikimi i politikës disadekadëshe të Amerikës nga angazhimi me Kinën.