Veton Surroi

Dita njëqind e një 14 February 2020 08:06

Nuk ka nevojë për nxitim; jo, nuk do të ketë negociata të shpejta me Serbinë e aq më pak një marrëveshje “espresso” të stilit të linjës ajrore...

Historia e shkurtër dhe e trishtë e letrave të pagjetura për Albin Kurtin dhe Vjosa Osmanin 07 February 2020 08:12

1. Ditën e parë të punës, kryeministri Albin Kurti gjeti të pastruar tavolinën e tij të punës. Dikush tha se aty duhej të kishte qenë një letër, me bukurshkrim, e shkruar me dorë....

Ne, evropianët ndotës 31 January 2020 08:06

Si mund të bëhet hiri i Obiliqit pika kryesore e marrëdhënies së Kosovës me BE-në? 1. Ishte një tullë në një Institut. Kjo qe para mbi tridhjetë e pesë vjetësh. Tulla...

Një aeroplan në shkretëtirën e lajmeve 24 January 2020 08:29

A ka vend për brengosje prej gjithë këtij gëzimi për një linjë ajrore Prishtinë-Beograd? 1. Duhet të ketë qenë thatësirë e madhe dhe ende e padëgjuar lajmesh të mira...

Distopia serbe 17 January 2020 08:18

Elita politike, intelektuale, religjioze serbe dhe e Serbisë po iu rikthehet rrëfimeve të viteve tetëdhjetë të shekullit të shkuar 1. Banjallukë - Çdo mëngjes unë dhe shoqja ime Jelena,...

Gjuha seke dhe protestantët kosovarë 10 January 2020 08:17

Etika e normalitetit të Zanës e Agronit ka fatin e njëjtë si gjuha seke: ende jeton, sepse jeton në rrëfime 1. Seke. Është gjuhë që flitet në pesë fshatra të Nepalit, në...

Tri rrëfime të para tridhjetë vjetësh 03 January 2020 08:22

Në këto momente mund të marrim mësim prej atyre ditëve të para tridhjetë vjetësh, kur frika ishte tjetërfare, shumë më e madhe, qe frikë për vetë ekzistencën tonë. Dhe,...

Opereta shqiptare dhe një konflikt i papërfunduar 27 December 2019 08:13

Kosova, ajo që është identifikuar me votën e 6 tetorit, nuk ka mundur të marrë pjesë në iniciativën mini-Shengen. Dhe rrjedhimisht, çfarëdo përshkrimi për Kosovën si vend...

Pse Kosovës (nuk) i nevojitet njohja nga Spanja? 20 December 2019 08:21

Kosovës nuk i nevojitet njohja e Spanjës për të qenë shtet i pavarur. Kosovës i nevojitet jetësisht njohja e Spanjës për të ndërtuar më tej identitetin e vet shtetëror evropian dhe...

Shqipëria, vendi që do të ofrojë dhe kërkojë ndihmë demokratike - njëkohësisht 13 December 2019 08:12

Kryeministri Rama e ka të vështirë ballafaqimin me problemet e OSBE-së, duke qenë i zhytur në baltën politike në vend. 1. Ditën e parë të vitit të ardhshëm Shqipëria do ta...

PISA: Është edhe më keq seç duket 06 December 2019 08:14

Në mjekësi ekziston një shprehje për gjendjen e arsimit në Kosovë: quhet vdekje klinike 1. Kosovarja, vajzë e lindur më 2003, qe në moshën e saj 15-vjeçare njëra prej 600 mijë...

Një shtet, dy sisteme 29 November 2019 08:26

Për vite me radhë është përsëritur se Kosova ka nevojë t’i integrojë serbët e Kosovës. Në fakt, fjala është për nevojën që serbët e Kosovës të...

Ndryshime në Klubin “si e patën emrin” 22 November 2019 08:12

Ka të ngjarë që mandati i Josep Borellit të fillojë, e ndoshta edhe të përfundojë pas pesë vjetësh, me dy vektorë politikë që po vendosen para se ta marrë ai fare...

Ne dhe ata: fërkimi i identiteteve të dy shteteve të shqiptarëve 15 November 2019 08:22

Tirana dhe Prishtina zyrtare do t’i ndihmonin vetes po qe se debatin publik e shndërrojnë në konsultim të ndërsjellë 1. Shqiptarët e Shqipërisë besojnë se në krahasim me...

Pluhuri i Murit të Berlinit 08 November 2019 08:19

Një pamje e Evropës dhe Kosovës në të nga ëmbëltorja “Elida” 1. Ditën që ra Muri i Berlinit di saktësisht se kam ndier të jetë një ngjarje e madhe dhe nuk kam ditur...

Kosova si Norvegjia, Serbia si Zvicra 01 November 2019 08:37

Në vend të procesit të integrimit evropian u dha një propozim për inkuadrim në tregun e përbashkët evropian. E mundur? 1. Maqedonia Veriore (atëbotë quhej Republika e Maqedonisë), më...

Pas refuzimit, aplikimi në konsullatën tjetër evropiane 25 October 2019 08:15

Meqë Shqipëria e Maqedonia Veriore u bllokuan nga Franca, duhet të kërkojnë një kontratë të re evropiane. Mbase në Berlin? 1. Është diçka që quhet e drejtë diskrecionale...

Tre kamionë dhe njëzet e gjashtë milionë orë 18 October 2019 08:12

Në mungesë të energjisë dhe ideve politike në Evropë karshi Ballkanit dhe posaçërisht në mungesë të vullnetit politik për ta integruar këtë regjion në BE në një...

Emri i ndryshimit 11 October 2019 08:21

LVV-ja dhe LDK-ja kanë para vetes vetëm një alternativë: ta bëjnë këtë vend normal apo ta lënë kështu si është. 1. Në Kosovë, më 7 tetor, një ditë pas...

Schengeni, Vishegradi dhe Novi-Sadi 04 October 2019 08:19

Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia Veriore do të nënshkruajnë aspiratat për treg të përbashkët. Si tutje me një ide lehtë të thyeshme? 1. Thuhet (si edhe për shumë rrëfime...