Via Balcanica

BeH: Zanatet para shuarjes

BeH: Zanatet para shuarjes

Zanatet e vjetra në BH me vite mbijetojnë për shkak të dashurisë dhe dëshirës së madhe të zanatlinjve që profesionet e tyre familjare të mos vdesin. Dhe, ia dolën. Deri te korona. Thonë se koha mund të ndahet në atë para dhe pas koronës. Puna e dorës vlerësohej shumë tek turistët e huaj, të cilët e vizitonin BH-në shumë në vitet e kaluara. Kazanxhinj ka gjithnjë e më pak, posaçërisht asi të vërtetë. Kenan Hindiq e ka mësuar zanatin prej babait, e ai prej babait të tij.

“Mua kjo më ka interesuar, sepse faktikisht jam rritur me këtë. Gjithmonë i kam dashur ato mjete, kam dashur të punoj me duar. Babai im më ka joshur në këtë punë, ashtu që gjithmonë më jepte diç të punoja. Vij unë te ai dhe ai më jep një copë bakri, e unë i kisha dhjetë apo njëmbëdhjetë vjet. E merr ai byzylykun dhe e shtrembëron për mua. Thotë, hajde më ndihmo ta drejtojmë këtë byzylyk. Mandej ma jep çekanin. E marr atë çekan dhe i drejtoj byzylykët. Ai më thotë sa bukur e ke bërë këtë. Pak nga pak, më jepte punë më serioze dhe më shpërblente me para. Gjithsesi, ai do të më jepte, por ndryshe është kur kryen një punë, dhe pastaj ai të jep që të shkosh për të blerë një çokolatë”, thotë kazanxhiu Kenan Hidiq.