Via Balcanica

Mali i Zi: Underhill, rrëfimi i suksesshࣿëm kulturor

Mali i Zi: Underhill, rrëfimi i suksesshࣿëm kulturor

Premierat e mëdha, filmat, duartrokitjet… përnjëherë gjithçka u ndal nga virusi. Jo edhe festivali i filmit dokumentar të metrazhit të gjatë “Underhill”. Sikur edhe shenja e tij karakteristike - luleradhiqja, ai mbijetoi nën kushtet më të papërshtatshme. Ç’është e vërteta, veç për një moment, kur shkurt ndodhi një heshtje e koronës. Nga 16 deri më 23 qershor 2020, me artin e shtatë Podgorica u ringjall.

“Ka qenë shumë sfiduese, viti në fund nuk ishte edhe aq ndryshe sa ne prisnim, e, nga ana tjetër, ne ishim përgatitur për një opsion krejt tjetër, për një “drive-in” festival. Dhe po të kishin mbetur në fuqi ndalesat ashtu si ishin, gati deri pak para nisjes, ne kemi dashur që ta mbanim festivalin, dhe në shumicë ishim të gatshëm. Kështu që ishte lehtësim kur ndalesat u zbutën, kjo ndodhi rreth 40 ditë, mendoj, pa një rast të ri, kur mundej të mbaheshin ngjarjet kulturore deri në 200 njerëz”, deklaron drejtori artistik i “Underhillit”, Vuk Peroviq.