Pesha e votave të diasporës për përbërjen e re të Kuvendit Foto: Driton Paçarada / KD

Pesha e votave të diasporës për përbërjen e re të Kuvendit

25 November 2019 17:16

Votat e diasporës po e mbajnë pezull shpalljen dhe certifikimin e rezultatit final të zgjedhjeve parlamentare të 6 tetorit, pas procesit të rinumërimit. Janë 392 pako me vota nga diaspora, të cilat mbeten të rëndësishme si për partinë fituese të zgjedhjeve, Lëvizjen Vetëvendosje ashtu edhe për koalicionin Nisma Socialdemokrate, Aleanca Kosova e Re dhe Partia e Drejtësisë.

Përderisa për Vetëvendosjen, këto vota mund të nënkuptojnë 2 apo 3 deputetë më shumë, për koalicionin Nisma, AKR dhe PD, votat e diasporës, sipas vëzhguesve, kanë efektin e kundërt, pasi që besohet se me përfshirjen e tyre në rezultatin final mund të ndikohet në çështjen e kalimit të pragut zgjedhor për këtë koalicion që aktualisht thotë se i ka fituar gjashtë mandate në përbërjen e ardhshme të Kuvendit të Kosovës.

Të dielën, përfundoi rinumërimi i votave nga 1407 vendvotime, por shpallja e rezultatit dhe certifikimii tij, ka mbetur i varur nga ankesat e subjekteve politike.

Kështu, një ankesë e Lëvizjes Vetëvendosje në adresë në Gjykatën Supreme, ka bërë që Komisioni Qendror i Zgjedhjeve të detyrohet të presë vendimin e kësaj Gjykate, para se të bëjë certifikimin e rezultatit përfundimtar.

Gjykata Supreme ka afat 72 orë për marrjen e vendimit, ndonëse ky vendim mund të shpallet edhe më herët.

Lëvizja Vetëvendosje ka kërkuar nga Gjykata Supreme vlerësimin dhe marrjen e vendimit për rinumërimin e 392 pakove me fletëvotime të ardhura nga diaspora. Këto fletëvotime në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve kanë ardhur më 12 nëntor.

Në një njoftim të Lëvizjes Vetëvendosje, thuhet se “aktgjykimet e Gjykatës Supreme do të duhej të shërbenin si bazë e mjaftueshme që KQZ të bëjë edhe numërimin e këtyre 392 pakove, por pas refuzimit për t’i numëruar dhe refuzimit nga ana e PZAP-së për të urdhëruar KQZ-në, çështjen e kemi adresuar në Gjykatën Supreme”.

“E drejta e votës si e drejtë kushtetuese dhe universale, duhet të mbrohet dhe të respektohet. Ndërsa çdo votë e ardhur në adresë të KQZ-së dhe e nisur nga votues të regjistruar dhe brenda afatit, duhet të numërohet dhe të përfshihet në rezultatin përfundimtar”, thuhet në njoftim.

Artikullin e plotë mund ta lexoni në Radion Evropa e Lirë.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme